ДАТА ПУБЛІКАЦІЇ: 2024-10-04

ЯК ОЧИЩАТИ ПАЛИВНІ ФОРСУНКИ

Випробування та очищення паливної форсунки – справа, яка потребує спеціальних знань і досвіду. Своїми рекомендаціями щодо цього з нами поділилися фахівці компанії Delphi, яка є одним із світових лідерів у виробництві запчастин до паливної системи автомобіля.

Паливні форсунки виконують важливу роботу: вони впорскують у двигун транспортного засобу необхідну кількість пального у відповідний час під правильним кутом. Цей процес контролюється електронним блоком керування (ЕБК) транспортного засобу, який використовує інформацію, отриману з усіх датчиків усередині двигуна, для визначення, коли та як впорскувати пальне, щоб забезпечити максимально можливу ефективність процесу згоряння.

Ці компоненти працюють за високого тиску — наприклад, форсунка для прямого впорскування дизельного пального під високим тиском працює за тиску до 3000 бар. Зазвичай у двигуні встановлено по одній паливній форсунці на кожний циліндр, проте багато автомобілів постачаються з двома. І в системі прямого впорскування бензину (GDi), і в системі впорскування дизельного пального зі спільною магістраллю високого тиску (Common Rail) застосовується пряме впорскування, коли паливна форсунка спрямована безпосередньо у двигун. Під час непрямого впорскування пальне розпилюється у впускний колектор. Якщо двигун обладнаний двома паливними форсунками на циліндр, у кожний встановлюється по одній.

Буде досить очевидно з робочих характеристик транспортного засобу, що наявна проблема, пов’язана з паливною форсункою, оскільки вона потребує очищення або іншої уваги — двигун може глухнути, пропускати запалювання або взагалі не запускатися.

Як часто необхідно очищати паливні форсунки?



Немає встановленого графіка планового очищення паливних форсунок. Проблема виникає лише тоді, коли засмічені або забруднені паливні форсунки можуть бути причиною зниження робочих характеристик двигуна.

Ознайомтеся з асортиментом високоякісних паливних форсунок для системи Common Rail, датчиків та інших деталей, які пропонує компанія Delphi.


Випробування та очищення паливної форсунки



Процес очищення паливної форсунки залежить від того, який тип пального використовується в транспортному засобі, який ви обслуговуєте: дизель чи бензин.

Випробування бензинових і дизельних форсунок виконується за допомогою різних апаратів. Для випробування використовується спеціальна рідина, яка з першою форсункою сумісна, а з другою – абсолютно несумісна. Будь-яка рідина, що проходить через дизельну форсунку в бензиновому апараті для випробування, зруйнує її.

Також зауважте, що паливні форсунки непрямого впорскування працюють за дуже низького тиску, тоді як паливні форсунки прямого впорскування працюють за дуже високого тиску. Пряме випробування під високим тиском бензинової форсунки виконується за тиску до 500 бар, тоді як пряме випробування під високим тиском дизельної форсунки виконується за тиску аж до 3000 бар. Саме тому потрібні два різні апарати: форсунку необхідно випробувати на межі можливостей, тому випробування за тиску у 500 бар форсунки, що працює за тиску у 3000 бар, просто не має сенсу.

Вам знадобиться спеціальне випробувальне обладнання для перевірки на наявність відхилень форми розпилювання струменя, що впорскується паливною форсункою. Пам’ятайте, що бензин дуже легкозаймистий, тому випари необхідно контролювати всередині спеціальної камери.

Апарат для випробування впорскує пальне через форсунку, що дозволяє побачити форму розпилювання та визначити, чи наявні відхилення в поданні пального до двигуна, та чи під правильним кутом воно впорскується. Відхилення лише в кілька мікронів може порушити належну роботу форсунки.

Читайте також: ЩО ТАКЕ ДАТЧИК NОx І ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ ПРО НЬОГО?


Покрокова інструкція для випробування та очищення паливної форсунки



Ознайомтеся з нижче наведеною інструкцією щодо процедури від’єднання, випробування та очищення паливної форсунки.

1. Переконайтеся, що форсунку можна безпечно від’єднати

Перевірте тиск у паливній системі за допомогою бортового діагностичного інструмента (OBD), щоб переконатися, що форсунку безпечно знімати. Знімати безпечно за будь-яких показників нижче 3 бар.

2. Перевірте температуру двигуна

Двигун повинен бути холодним для виконання цього завдання. НЕ ДОЗВОЛЯЄТЬСЯ розпочинати процедуру, якщо двигун усе ще гарячий.

3. Від’єднайте трубопровід

Відшукайте паливні форсунки — вони розташовані у впускному колекторі — та від’єднайте трубопровід. Може знадобитися від’єднати окремі трубопроводи з кожної форсунки.

4. Вручну зніміть форсунки (якщо обслуговується не дизельний двигун)

На бензиновому двигуні зніміть форсунки, вигвинтивши їх вручну. На дизельному двигуні вам може знадобитися спеціальний інструмент, оскільки форсунки можуть повністю приклеїтися до двигуна. Цей інструмент використовує вібрації, щоб змусити форсунки відклеїтися.

5. Випробуйте паливні форсунки

Помістіть зняту паливну форсунку в апарат для випробування. Переконайтеся, що налаштування тиску відповідають вимогам, та запустіть випробування розпилювання.

6. Запустіть функцію очищення

Деякі апарати для випробування також мають функцію очищення форсунки. Щоб очистити форсунку, паливо подається через неї у зворотному напрямку, вимиваючи захоплені частинки бруду.

7. Замініть фільтри

Крім того, кожна паливна форсунка для бензинових двигунів має фільтр, що утримує забруднення, який легко замінити вручну без необхідності проводити випробування.

Поширені запитання та відповіді


Нижче наведено питання, які часто ставлять клієнти, коли йдеться про паливні форсунки.

Як я зрозумію, що паливну форсунку необхідно очистити або замінити?

Помітне погіршання робочих характеристик транспортного засобу може свідчити про те, що необхідно перевірити стан паливної форсунки. Зменшення економії пального або надмірна кількість диму від двигуна є ознаками того, що паливну форсунку необхідно оглянути. Якщо очищення форсунки не усуває проблему, тоді настав час замінити її.

Чи можна їздити із забрудненою паливною форсункою?

Якщо ви знаєте про наявність проблеми з паливними форсунками, наприклад, якщо економія пального значно зменшилася, ми рекомендуємо якнайшвидше це виправити, навіть якщо робиться це лише з метою заощадження грошей під час неодноразових відвідувань паливозаправних станцій. Коли йдеться про проблему надмірної кількості диму, що виходить з вихлопу, експлуатація транспортного засобу за таких умов може бути небезпечною.

Скільки часу займає очищення паливної форсунки?

Час, необхідний для очищення паливної форсунки, відрізняється для різних типів. Для очищення паливних форсунок непрямого впорскування знадобиться близько години, коли вони вже зняті з транспортного засобу. Для очищення дизельних форсунок знадобиться трохи більше ніж година.

Підбирайте запчастини до паливної системи автомобіля, зокрема паливні форсунки, в E-Catalog Inter Cars Ukraine!