ДАТА ПУБЛІКАЦІЇ: 2022-09-13

Олександр Калмиков: ВИВОЗИЛИ ЛЮДЕЙ НА ЧОВНАХ, ПІД ОБСТРІЛАМИ…

Чернігівське СТО «Lucky Motors» працює лише три роки, проте за цей короткий час воно стало одним із найбільших і найавторитетніших автосервісів у місті. Під його дахом зібралася команда молодих талановитих фахівців, для яких ця робота – не просто заробіток: автомобілі – їхнє покликання.

Lucky Motors є партнером Inter Cars Ukraine. Одним із тих про кого хочеться розповісти, адже цей автосервіс справді вартий уваги й поваги. І не лише через те, що він є прикладом відмінної організації роботи та зразкового обслуговування клієнтів, а й тому, що це одна із бізнес-структур Чернігова, яка підставила свої плечі мешканцям міста та нашим військовим у тяжкий час війни.

У чому секрет стрімкого розвитку підприємства і як воно діє в умовах воєнного стану – поділився з нами на наше прохання засновник і директор Lucky Motors ОЛЕКСАНДР КАЛМИКОВ.

Олександр за фахом інженер, закінчив Академію залізничного транспорту, займався дрифтингом, брав участь у змаганнях, при цьому свої автомобілі перебудовував і облаштовував для спорту самостійно. Тож як ремонтувати машини, він знає не з чуток.

– Олександре, розкажіть, будь ласка, чому Ви вирішили зайнятися саме цим бізнесом?

– Я з дитинства люблю автомобілі. Займаючись автоспортом, сам оснащував свої машини, робив їх потужнішими, швидшими. А от мій досвід обслуговування на СТО був негативним: чомусь щоразу згодом виповзали якісь недоліки, проблеми. І коли вже після чергового ремонту зламався двигун, я вирішив – все, досить! Треба відкривати щось своє!

Мені було цікаво в це зануритися, і я хотів зібрати команду людей, яким теж буде цікаво працювати якісно і з якими можна буде робити нестандартні проєкти.

Почали з маленького приміщення, двох боксів, двох підйомників, двох співробітників. Поступово розвивалися, і на сьогодні в нас 10 робочих постів, 12 працівників. Серед майстрів, крім одного, не було людей, які раніше вже працювали на СТО. Це були просто мої однодумці, які люблять автомобілі. Я брав їх на роботу і вчив. Зараз це професіонали, котрі працюють бездоганно. Можна сказати, що це моя гордість!

За три роки СТО «Lucky Motors» наздогнало за розміром великі станції: починали зі 120 квадратних метрів, а зараз виросли до 950! З кожним роком зростали не тільки розміри СТО, а й кількість послуг, які воно надавало. А колектив став єдиною командою, яка працює на результат.

– Що допомогло швидкому розвитку Вашого бізнесу?

– Ми зробили ставку на рекламу в інтернеті і не помилилися. В Чернігові практично жодне СТО не використовувало соцмережі як засіб просування своїх послуг, мало в кого є сайти. Ми з моєю дружиною почали з того, що активно вели сторінку сервісу у Facebook, купували рекламу в інтернеті, далі створили веб-сайт, на якому тепер запускаємо контекстну рекламу. Усе це дозволяє залучати більше нових клієнтів.

Саме це і дало нам перевагу: Lucky Motors швидко розвивався завдяки тому, що в нас по суті не було конкуренції щодо реклами в інтернеті.

– Які нестандартні види робіт є у вашому асортименті послуг?

– Ми маємо детейлінг-студію, робимо чіп-тюнінг, «перепрошивку» автомобілів – це те, чого практично не знайдеш на інших СТО в Чернігові. Але, насамперед, важливо те, що ми виконуємо практично весь спектр стандартних робіт (крім кузовних). Клієнту не треба звертатися на різні сервіси, він може залишити машину, і ми зробимо все – від дрібного ремонту електрики до глобального ремонту системи кондиціонування (більшість СТО в Чернігові тільки заправляють кондиціонери, а ми здійснюємо повний ремонт з гарантією!).

– Що Ви вважаєте головною характеристикою свого автосервісу?

– Найголовніші якості нашої автомайстерні – чуйність, доброзичливість і порядність по відношенню до клієнта. Це найважливіше! Коли людина звертається, стараємося, щоб вона того ж дня до нас потрапила, щоб її проблема була вирішена якнайшвидше.

Заробіток для нас – не самоціль. Наш пріоритет – це якість і задоволення потреб клієнта. Ми завжди несемо відповідальність за свою роботу і даємо на неї гарантію. У всіх спірних і проблемних ситуаціях вчиняємо по совісті.

– Розкажіть, як війна вплинула на Ваш бізнес?

– З перших днів війни команда Lucky Motors займалася волонтерством: ми і гуманітарну допомогу возили, і допомагали з евакуацією людей, і купували спорядження для військових, і лагодили техніку для ЗСУ…

  • Евакуація населення

Спочатку вивозили мешканців Чернігова і області аж на Західну Україну. Потім, коли небезпека в області посилилася і потрібно було евакуювати максимальну кількість населення, то вже вивозили на базу неподалік, у село Морівськ, де було відносно безпечно. За день ми могли переправити туди багато людей, звідти їх вже інші структури забирали автобусами до Києва, а там вони сідали на потяги і їхали далі. Ми возили особистим транспортом, крім того, наші друзі – чернігівські і київські бізнесмени – давали свої машини.

Також доставляли гуманітарну допомогу. Навіть тоді, коли вже не було ні мосту, ні громадського транспорту! Переправляли і товари, і людей через річку – на човнах, під обстрілами, а потім своїм транспортом вивозили. На щастя, у нас все обходилося без втрат: ми були максимально обережними, і в нашій команді було кілька військових, які курували, допомагали.

  • Допомога війську

На початку війни особисто купував тепловізори – привозили їх з-за кордону і віддавали в чернігівські батальйони.

Зараз наше СТО дуже активно допомагає ЗСУ, теробороні, ремонтуємо для них машини поза чергою. Усі запчастини в таких випадках – за закупівельними цінами, а на роботи – максимальні знижки.

До нас постійно їдуть наші воїни, бо ми нікому не відмовляємо. Таке відношення не на всіх СТО: самі військові розповідають, що десь їм можуть відмовити в ремонті, десь треба чекати кілька тижнів… Ну, а ми усвідомлюємо, що треба армії допомагати, бо лише завдяки їм ми можемо жити зараз у Чернігові більш-менш спокійно.

Віддали на потреби волонтерам свій підмінний автомобіль. Ми надавали його в користування клієнтам, поки їхні машини ремонтувалися в нас. У місті ні в кого не було такої послуги, а в нас вона не коштувала великих грошей, тому користувалася попитом. Проте вирішили, що сьогодні це авто буде потрібніше для захисту країни.

Зараз у нас в ремонті – джип для ЗСУ. Саму машину придбав інший фонд, але виявилося, що там потрібен дуже дорогий ремонт двигуна, на який у них не було грошей. Тоді ми підключилися і за допомогою Благодійного фонду сім’ї Калмикових зібрали 160 тис. грн на купівлю запчастин. Самі роботи виконуємо безкоштовно. Крім благодійних коштів, додаємо і свої сімейні гроші, бо зібраного людьми не вистачає.

  • Гуманітарна допомога

Допомагали і допомагаємо в нашій області людям похилого віку, які під час війни залишилися самі, бо їхні рідні або виїхали, або загинули. Розвозимо їм ліки, продукти, товари першої необхідності. Іноді заїжджаєш у двір допомогти одній жінці, а там стільки людей, які потребують підтримки!

  • Допомога тваринам

Моя мама – Вікторія Калмикова – активний волонтер, вона допомагає тваринам. Займалася цим і в мирний час, а під час бомбардувань Чернігівщини відчайдушно рятувала, вивозила собак та котів з палаючих і розвалених будинків. Збирала по всій області тварин, які залишилися самі серед руїн і намагалися вижити на згарищах, не померти без господарів голодною смертю. Потім прилаштовувала їх або в себе вдома чи на роботі, або шукала їм нову сім’ю. Її знають у місті. Про неї навіть був репортаж на ТСН (https://www.youtube.com/watch?v=HLcxjJ5DMfU). Ну, а я чим можу допомагаю їй у цьому.

Батько Олександра – Юрій Калмиков – зараз на фронті. Він спортсмен, семиразовий чемпіон України зі снайпінгу. Коли почалася війна, Юрій разом з усією спортивною командою, якою вони їздили за кордон на змагання і яка посідала 2-ге місце в Європі, пішли служити добровольцями!

– Олександре, чим плануєте займатися після війни?

– Планую розвивати свій бізнес далі. Думаємо розширюватися і надавати послуги також юрособам, які володіють парками машин. У перспективі хотілося б відійти від оренди і збудувати своє приміщення, але для цього потрібні фінанси, територія. Проблема ще і в тому, щоб знайти відповідних працівників – людей, які хочуть працювати, бажають і готові вчитися. Навчання ми оплатимо, головне – щоб було прагнення.

До війни у моїх планах було десь через рік повернутися до спорту. Наразі в мене вже немає автомобіля для дрифтингу, але я не відкидаю свою мрію. Можливо, трохи пізніше, але я повернуся до цього!

– Вам подобається Ваша робота? Що саме Вас приваблює в ній?

– Так, я працюю із задоволенням. Мені цікаво розбиратися в складних випадках: коли зіштовхуєшся зі складною поломкою автомобіля – подобається знаходити її причину, усувати і бачити результат – що клієнт задоволений!

Inter Cars Ukraine має за честь бачити Lucky Motors серед своїх партнерів. Адже на таких людях, як родина Калмикових, і тримається наша країна. Дякуємо, Олександре! Удачі Вам!