ДАТА ПУБЛІКАЦІЇ: 2024-06-07

ЛИШЕ НОВІ БОЛТИ ГБЦ НАДІЙНІ НА 100 %

Сучасні двигуни мають удосконалені, адаптовані до конструкції ущільнювальні системи. Принципову роль тут відіграє здатність болтів кріплення головки блока циліндрів виконувати свою функцію.

Болти кріплення ГБЦ здатні пластично подовжуватися внаслідок таких чинників:

  • Новий метод затягування: з певним крутним моментом і додатково – з певним кутом повороту (= пластичне подовження болта).
  • Сучасні конструкції двигунів, наприклад, комбінація «алюміній/алюміній» (= додаткове пластичне подовження під час першого прогріву двигуна).

Подовження може становити аж кілька міліметрів від початкового стану.

Окрім змін міцнісних і деформаційних характеристик матеріалу болта, його подовження призводить і до зменшення площі поперечного перерізу. Якщо вкрутити цей, тепер уже тонший, болт повторно, є ризик, що він не витримає навантаження і, як наслідок, поламається.

Досліди демонструють: у болтів M10 середнього класу міцності 10.9 зменшення діаметра лише на 0,3 мм може знизити тривкість на 10—15 %. Це означає, що прокладка ГБЦ не буде як слід зафіксована; за деякий час можлива розгерметизація. Отже, для професійного ремонту ущільнювального комплексу ГБЦ треба виконувати настанови від виробників двигунів і прокладок:

  • Щоразу використовуйте нові болти кріплення ГБЦ і нову прокладку ГБЦ.
  • Дотримуйтеся моментів затягування й кута затягування.
  • Дотримуйтеся послідовності затягування.
  • Установлюйте чисті компоненти двигуна; слідкуйте, щоб не було перекосу.
  • Доручайте монтажні роботи тільки навченому персоналу.
  • Застосовуйте якісні інструменти.

Дотримання цих вимог — необхідна передумова для оптимальної фіксації і належного функціонування ущільнювального комплексу. Використані, пластично подовжені болти категорично заборонено вкручувати повторно. Інакше можлива опосередкована шкода, як-от протікання. Її потенційні наслідки — витрати на ремонт, незадоволені клієнти, репутаційні збитки.

Якщо потрібні болти головки блока циліндрів, прокладки двигуна та інші ущільнювальні матеріали, варто обрати деталі Elring – провідного у світі виробника компонентів для двигунів автомобілів.

Болти ГБЦ виробництва Elring ви можете замовити через наш E-Catalog