ДАТА ПУБЛІКАЦІЇ: 2022-10-11

ELRING ДОДАЄ ДО АСОРТИМЕНТУ ВИРОБИ ОСОБЛИВОГО ПРИЗНАЧЕННЯ

Шановні клієнти! Повідомляємо вам про оновлення асортименту Inter Cars Ukraine. Ці нові вироби від компанії Elring доступні під замовлення зі складу в Польщі.

Болт шатуна для двигунів VAG

Болти шатуна для двигунів вантажних автомобілів уже давно входять до асортименту «Elring – Das Original». Нещодавно асортимент був доповнений болтами для двигунів VAG. У конструкції двигуна внутрішнього згоряння є кілька критичних болтів. Одним із них є болт шатуна.

У разі демонтажу болта шатуна з будь-якої причини його вторинне використання неможливе. Різьбове з’єднання є високодинамічним і підлягає великим навантаженням під час роботи двигуна. Точніше, напруга, що утворюється при збиранні, служить для запобігання частковому підйому та поперечному зміщенню між стержнем шатуна і кришкою шатуна. З цієї причини майже завжди використовуються стягувальні болти з витонченим стрижнем.

Як працює стягувальний болт

Болт цього типу в процесі виготовлення отримує еластичні й пластичні властивості. В основному ці властивості забезпечуються формою болта та матеріалом: як правило, це високоміцна сталь.

Діаметр циліндричної частини болта, тобто частини без різьби, менший за діаметр ділянки з різьбою. У результаті відповідна довжина кожної частини болта та його діаметр забезпечують потрібну еластичність. Таким чином, болт може поводитися як натягнута пружина. Порівняно з болтами головки блока циліндрів, простір, доступний для болтів шатуна, більш обмежений.

Пружинні властивості болта розраховані таким чином, щоб завжди була гарантована достатня сила пружності в різних робочих станах двигуна. Звичайний болт з рухомим стрижнем і звичними для легкового автомобіля розмірами з цим завданням не впорається — рано чи пізно різьбу буде зірвано.

Все залежить від кута повороту

Навіть ідеальна конструкція стягувального болта з витонченим стрижнем не має сенсу, якщо монтаж не виконується в точній відповідності з інструкціями виробника.

Зазвичай кожен болт спочатку затягується з чітко визначеним попереднім крутним моментом, щоб забезпечити попередній натяг шатуна і кришки. У деяких випадках операція проводиться у два прийоми. До цього кроку болт перебуває в діапазоні еластичності.

Використання значень кута повороту при подальшому затягуванні болтів ґрунтується на тому факті, що прикладене на наступних етапах зусилля має бути точно дозовано. Якби використовувалися тільки значення крутного моменту, фінальне відхилення зусилля болта становило б ±30 %. Це значення неприйнятне. При використанні значень кута повороту максимальне відхилення становить 10 %, що вважається найкращим технічно досяжним показником необхідного зусилля. Як правило, для втягування болта в діапазон пластичності потрібне тільки затягування з певним кутом повороту. Перевищення межі еластичності одразу помітне. Таким чином, болт досягає свого передбаченого подовження (подовження стрижня) і переходить у діапазон пластичності — це означає, що він перебуває в постійно деформованому стані.

Причиною високого відхилення навантаження на болт при використанні тільки значень крутного моменту є загальний коефіцієнт тертя з’єднання, тобто напруга в різьбі болта і коефіцієнт тертя головки болта об кришку шатуна. Отже, тільки значення крутного моменту при затягуванні недостатньо. Тому рекомендується злегка змащувати різьбу та головку болта під час монтажу. Але і тут, у разі сумнівів, слід дотримуватися вказівок виробника. Кут повороту залишається кутом повороту. Тому з метою безпеки до болта шатуна слід прикладати дозовані зусилля.

Очевидно, що болт, який був подовжений один раз і який був витягнутий або подовжений за межі діапазону еластичності в діапазон пластичності під час збирання, не має необхідного пружинного зусилля в разі повторного використання.

Ще однією перевагою затягування з кутом повороту є те, що за допомогою цього методу можна значною мірою усунути змінні перешкоди, пов’язані з впливом тертя, і максимально використовувати здатність навантаження болта. Таким чином, болт має мінімальні розміри та вагу. Для рухомих частин двигуна це важлива перевага.

З характеристиками виробу можна ознайомитися в таблиці.

Замовити цей продукт можна зі складу Inter Cars S.A. в Польщі.