ДАТА ПУБЛІКАЦІЇ: 2021-12-09

ЯК ПЕРЕВІРИТИ, ЧИ НЕОБХІДНО ПРОВОДИТИ ЗАМІНУ ДВОМАСОВОГО МАХОВИКА?

Вимірювання люфту і нахилу

Діагностика двомасових маховиків (ДММ) часто стає дилемою для СТО. Механіки після демонтажу коробки передач намагаються з’ясувати: чи ще в доброму стані перебуває двомасовий маховик автомобіля, чи його вже слід замінити? З’являються сумніви щодо того, як належним чином перевірити стан двомасового маховика.

У порівняльній таблиці, підготовленій компанією Valeo, точно визначено допустимий зазор між краями та кут нахилу з урахуванням застосованої технології з’єднання первинної і вторинної мас.

ВИМІРЮВАННЯ ЛЮФТУ ОБЕРТАННЯ В ДММ

  1. Демонтований двомасовий маховик покладіть на робочий стіл вторинною масою вгору.
  2. Повертайте вторинну масу по відношенню до первинної в напрямку проти годинникової стрілки, поки не відчуєте невеликий опір або пружну силу демпфера обертання, але з таким зусиллям, яке не викликає його прогинання.
  3. Позначте положення вторинної маси по відношенню до первинної, наприклад, маркером.
  4. Повертайте вторинну масу по відношенню до первинної в напрямку за годинниковою стрілкою, поки не відчуєте невеликий опір або пружну силу демпфера обертання. Знову ж таки, потрібно бути обережним, щоб не викликати його прогинання.
  5. Позначте положення вторинної маси по відношенню до первинної і підрахуйте кількість зубців вінця стартера або кут між позначеними точками.
  6. Виміряйте відстань між обома мітками за кількістю зубців або кутом.
  7. Перевірте за посиланням у таблиці Valeo максимально дозволену відстань.

ВИМІРЮВАННЯ КУТА НАХИЛУ ДММ

  1. Покладіть демонтований двомасовий маховик на робочий стіл вторинною масою вгору.
  2. Помістіть вимірювальний інструмент (наприклад, штангенциркуль) на поверхню тертя в напрямку до зовнішньої поверхні (не на поверхню тертя, а на зовнішнє кільце).
  3. Обережно натисніть на первинну масу, щоб викликати її нахил в одному напрямку. (3)
  4. Скиньте покази вимірювального інструменту.
  5. Натисніть на вторинну масу з другого боку (на 180° від місця вимірювання) і зчитайте результат вимірювання нахилу (від піка до піка). (5)
  6. Отриманий результат перевірте з використанням порівняльної таблиці Valeo.

ТАБЛИЦЯ ВИМІРЮВАНЬ  ЗА ПОСИЛАННЯМ

Вкладений файл